Stopp sportsvaskingen!

Stopp sportsvaskingen!

Publisert av Alexander Almvik den 26.02.21. Oppdatert 06.06.21.

Oddrane supporterklubb tar sterk avstand fra sportsvasking, og har nå forpliktet seg til å bidra i kampen mot misbruket av det vakre spillet. Vi er nå tilsluttet supporterinitiativet Vår fotball, som skal utfordre klubber, forbund og andre instanser til å ta stilling til etiske problemstillinger knyttet til menneskehandel, tortur, overgrep og andre kritikkverdige forhold.

Hva er sportsvasking?

Dette er det Vår fotball skriver om temaet:

Sportsvasking er når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, for å avlede oppmerksomheten vekk fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for fra andre staters side.

Det er med andre ord en PR-kampanje for å forsøke å få idrettens verdier til å smitte over på landet. Slik øker man sin anseelse internasjonalt.

En av de mest aktive statene på dette feltet er Qatar. De har kjøpt seg innflytelse i fotballen via blant annet PSG, UEFA og FIFA. Qatar har ikke bare fått tildelt Fotball-VM i 2022, de er også verter for blant annet Klubb-VM, og landslaget deres har fått “gjesteplass” i blant annet Gold Cup og Copa America. I tillegg er de vertskap for en hel rekke andre idrettsarrangementer innen motorsport, håndball, tennis og mer.

Abu Dhabi eier City Football Group, som igjen eier klubber som Manchester City, Melbourne City, Montevideo City Torque, New York City, Girona FC, og flere. De bygger et globalt nettverk av fotballklubber til enorm kostnad. Ikke bare forrykker de konkurransesituasjonen i fotballen, men de bruker disse klubbene aktivt for å promotere seg.

Andre land som driver med sportsvasking er blant annet Russland, Hviterussland, Kina, Bahrain, og Saudi-Arabia.

Se video fra Amnesty Norge her, hvor de forklarer hva sportsvasking er:

https://www.facebook.com/AmnestyNorge/posts/10157475396688652

Sportsvasking er et stort globalt problem, og nylig publiserte The Guardian en rapport som dokumenterer 6500 dødsfall med tilknytning til byggingen av anleggene i Qatar. Dessverre er nok ikke dette tallet korrekt, da mange av landene gjestearbeiderne kommer fra ikke rapporterer inn dødsfall. I tillegg er ikke fjorårets siste måneder inkludert. Dermed er nok det reelle antallet dødsfall langt høyere.

https://www.nrk.no/norge/qatar-gjestearbeidere-mistet-livet-1.15387286

Dette er den store, stygge ulven i den moderne fotballen. Oddrane supporterklubb tar sterk avstand fra dette, og forplikter seg til å bidra i kampen mot sportsvasking. Vi er moralsk forpliktet til å ikke støtte den skitne siden av fotballen, og vil strekke oss langt for å overholde dette. Vi vil også oppfordre Odds ballklubb til å tiltre initiativet, og gjøre ansvarlige vurderinger i valg av samarbeidspartnere, treningsleire, og så videre. Vi vil også anmode klubben om å støtte en boikott av Qatar-VM 2022.

Initiativet Vår fotball kan du lese mer om på deres hjemmeside:

https://www.vaarfotball.no/