Historiemøte 13. oktober

Historiemøte 13. oktober

Publisert av Alexander Almvik den 07.10.21.

Arnt Olav Klippenberg vil komme for å fortelle om om Odd, vikinghelten som ga Odd Odd-navnet. 

Her får dere et lite utdrag av det som vil komme på historiemøte:

Odd fra Berglyd er selve urvikingen i sagalitteraturen. Forfatter og journalist Arnt Olav Klippenberg mener stifterne av Odd valgte det perfekte saganavnet da klubben ble stiftet i unionstiden med Sverige.

Det finnes trolig ingen i Norge som reiser mer rundt og snakker om Odd, enn Arnt Olav Klippenberg. Han er stadig på farten i forbindelse med romanserien om Odd fra Berglyd.

«Og da forteller jeg alltid om Hjalmar Johansen og de unge mennene i Skien som i 1885 stiftet det som i dag kanskje er landets eldste idrettsforening. Jeg legger gjerne til at det var Skien som vant kampen om Odd-navnet. Rosenborg het Odd fram til 1929, men måtte skifte navn da de ville med i fotballforbundet. Noen i Skien hadde for lengst tatt navnet. Også i Kristiansand fantes et Odd-lag. Da de slo seg sammen med andre klubber, forsvant Odd til fordel for Start,» forteller Klippenberg.

For ham er Odd fra Berglyd selve urvikingen. Sagaen om Odd er trolig sammensatt av mange ulike fortellinger og handler ikke bare om én Odd, men om flere. Likevel er Klippenberg sikker på at det finnes en kjerne av sannhet i de eventyrlige fortellingene.

«Jeg er sikker på at familien til Odd kom fra Ramstad nord i Trøndelag, jeg er sikker på at han ble født på Berglyd og at han døde der.  Og jeg er hundre prosent sikker på at han ble begravd på Oddsfjellet i dagens Sokndal kommune.»

Og slik begynte det hele for Klippenberg. Han kjøpte hytte ved foten av Oddsfjellet. På toppen ligger en registrert grav fra vikingtiden. Lokalt har folk alltid sagt at det er graven til Odd. Fjellet er bratt og graven har vært vanskelig å komme til, men i sommer ble det åpnet en sti opp til toppen.

«Det var veldig stas at IF Odd og Frode Bakken var representert under åpningen. Nå får jeg stadig meldinger fra Skiens-folk som vil på tur til Oddsfjellet og Berglyd. Viking har aldri vært mitt lag. Blant topplagene i Norge heier jeg kun på ett, nemlig Odd. Derfor sier jeg selvsagt ja til alle Odd-supporter som sender melding og vil guides til steder knyttet til Odd fra Berglyd,» humrer Klippenberg.

Nå gleder han seg til å besøke Skien og snakke om Odd og spenningsromanene han skriver om Odd fra Berglyd. Klippenberg er journalist og forfatter, men han er også ofte å se på scenen som skuespiller og artist. Skiensfolk har kanskje sett ham på TV i en av seriene med Kristian Valen.

ArrangørerIF Odd, Litteraturhuset i Skien, Hjalmarklosjen, Oddrane og Skien historielag

PS: Etter foredraget kan du gå inn på stadion, og se Odd-kvinnene spille sin siste hjemmekamp før sluttspillet! Kampen starter kl. 19.00, og det er gratis inngang.