Før kampen: RBK - Odd

Før kampen: RBK - Odd

Publisert av Alexander Almvik den 03.10.20.

Noen ganger lurer man på hva det er man ser. Med 87 minutter spilt og 4-1 halvveis ned i kofferten skulle man tro at det gikk rette veien, men for å sitere selgere av ymse kvalitet: Man må alltid lukke salget! Det er uansett vanskelig å forklare det som skjedde i sluttminuttene på Haugesund stadion. Det var i det minste alt annet enn imponerende, og et lag som leder med tre mål skal ikke bli kontret i senk. Så enkelt er det.

 

Bedre blir det forhåpentligvis allerede førstkommende søndag. Da er det våre poengkompanjonger i Rosenborg som venter oss på Lerkendal. Åge Hareides lag, som forøvrig startet som Eirik Hornelands lag, og deretter Trond Henriksens lag, ligger som kjent a poeng med oss og har ikke fått den sesongen de ønsket seg. De pådro seg en tung start med ett poeng på tre kamper, mot henholdsvis Kristiansund, Glimt og Molde. Det var nok til å vise Horneland ut døra, mens Henriksen kom inn. Han ledet trønderne fra fjerde til sekstende serierunde, med varierende hell. Hans regime endte etter en poengdeling på Nadderud, og de tre siste oppgjørene har blitt ledet av Hareide.

 

Rosenborg har klart å karre seg opp til en andreplass, men til tross for brukbar poengplukking har ikke trønderne imponert veldig. Coverlaget har ikke klart å dominere kamper, og det er ofte jevne kamper som har blitt vippet i trøndernes favør. De har skapt relativt få sjanser, og inntrykket er at enkeltmannsprestasjoner har vært en avgjørende faktor i dette laget.

 

Det er litt tidlig å sette fingeren på hvordan Åge Hareide vil prege dette laget. Men i de to siste seriekampene har laget stilt opp i en 4-3-3-formasjon, og det er vel rimelig å anta at han ønsker å trykke på knapper som trønderlittene er kjent med. Det er vanskelig å spå hvilken ellever vi møter denne søndagen, og det eneste sikre er vel at André Hansen står i mål, og Dino Islamovic stiller på topp.

 

Årets Rosenborgutgave har slitt med å bryte ned motstandere, og blir dermed ofte spillende sidelengs og er sårbare for brudd. De er avhengige av at indreløperne har en god dag, og at de klarer å sette fart rundt midtspissen. De gangene Islamovic får spillerom samsvarer som regel med de gangene indreløperne klarer å binde opp motstanderforsvarere. I de situasjonene er de skumle, og samtidig kan vi heller ikke la (spesielt) Zachariassen gå fritt. Får han ballen på 25 meter og innover er han enkelt og greit skummel. For Odds del blir det viktig å ligge kompakt og redusere avstanden i leddene, slik at det blir vanskeligere for trøndernes midtbane å finne rom sentralt. Da blir det lettere å holde ballen på behageligere avstand, samtidig som at det blir lettere å provosere frem gunstige ballvinninger. 

 

På motsatt halvdel blir dette en tøff kamp, men om de riktige kortene spilles ut så vil det komme muligheter. Rosenborg har et aldrende stopperpar med sin forse i duellspillet, mens egenskapene i beina er heller ymse. Dette er forsvarere som det er fullt mulig å løpe fra, samtidig som at de sliter med å ta ut mellomrommet i ankomsten. For det første betyr det at gutta kan få dugelig med rom på 20-25 meter, og det blir enklere å styre spillet høyere oppe på banen. Om gutta klarer å spille seg gjennom det første pressleddet, så kan man med en smal midtbanetreer skape overtall sentralt. For det andre betyr tregheten i stopperparet at mulighetene i bakrom er store, og vi har ved flere anledninger sett dette utnyttet i det siste. Rosenborgs offensive forsvarslinje settes ofte høyt, og det bør være fristende å søke gjennombrudd i det øyeblikket ball tilrives.

 

Dette er et av årets viktigste oppgjør. En tre poengs luke kan vise seg å bli avgjørende, og det blir svært viktig å unngå at trønderne kommer inn i en seiersflyt. Det bør være unødvendig å si at det blir en vanskelig kamp, men gutta har vist at de har ferdighetene som trengs, og erfaringen tilsier at vi er på høyde med alle lag som spiller på Lerkendal når vi er den andre deltakeren på nevnte matte. Det handler om å være tilstede fra første sekund, og å jobbe med disiplin og nøyaktighet begge veier.

 

Kampen kan du naturligvis se på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 18.00, og alle over 18 år kan tre inn.

 

Har du husket å melde deg på trekningen til Vikingkampen? Det gjør du i så fall her. Vi har fått en større kvote til de kommende kampene, og du har dermed en enda større mulighet til å bli trukket ut.